usedlost

Větší usedlost se nachází v na východní straně nevelké obce Svařenice, která vyrostla na křižovatce ulic tvaru T. Je nedílnou součástí původní struktury. K ulici se obrací kolmo, obdélná parcela je zastavěna budovami usedlosti ze tří stran a vytváří tak vnitřní dvůr. Obytný dům a sýpka jsou patrové, stodola a dvě kolny mají nad přízemím půdní polopatro, třetí kolna je přízemní, přístavek stodoly rovněž. Všechny budovy mají původně sedlové střechy až na přístavek stodoly. Střechu obytného domu i sýpky nečlení žádné světlíky. Střecha včetně krovu a stropu stodoly je ze dvou třetin zaniklá, z této části objektu zbyly jen obvodové zdi. Střechy dvou kolen prostupovaly z dvorní strany v ose nakládací otvory přecházející v sedlové střešní vikýře. Střecha druhé kolny je však rovněž zaniklá. Třetí kolna má střechu prostou. K ulici se usedlost obrací při západní straně parcely štítem obytného domu. Vedle něj otevírá dvůr novodobá kovová dvoukřídlá brána (jen v prostředí KP). Za obytným domem navazuje sýpka, na ni třetí kolna, následuje přístavek stodoly. Dvůr uzavírá na jižní straně vlastní budova stodoly s vjezdem v ose proti bráně usedlosti. Na východní straně se připojuje nárožím na stodolu torzo druhé kolny a návazně kolna první. Podobně jako jihovýchodní roh parcely tak i severovýchodní při ulici jsou vykousnuté, severovýchodní objekt patří již k jinému č. p. (ve struktuře obce novější dům č. p. 39, vmezeřený mezi č. p. 11 a 12). Obytný dům je typicky zkombinovaný z několika konstrukcí, roubený a zděný, se zaniklou podstávkou nahrazenou podezděním. Krov má hambalkový s dvěma stojatými stolicemi. Sýpka je zděná, její krov má stolice ležaté. Navazující kolna je patrně se zděným pilířem, její štítová stěna je zděná ve spodní části z kamene, v horní z cihel. Navazuje přístavek stodoly, což je dřevěná otevřená kolna, kterou vynáší středová vazba. Stodola je zděná, trámový strop a krov je již ze tří čtvrtin zaniklý. Kolny na východní straně jsou rovněž zděné.