Krajský výbor KSČ

Rozsáhlý soubor budov je usazen v administrativně kulturním bloku při řece Malši, v části vymezené Mánesovou ulicí a Lidickou třídou. Budovy krajského výboru byly již od počátku urbanisticky komponovány spolu s blízkou budovou muzea dělnického hnutí - dnešní vědeckou knihovnou. Areál je obklopen zelení, stavby jsou odsazeny od rušných ulic, čímž je vytvořen dostatečný odstup a příznivá městotvorná kompozice navazující na okolní zástavbu z doby po druhé světové válce. Soubor se skládá ze tří částí, na západě je situován výraznější ležící hranol shromažďovací části, na který navazuje subtilnější podlouhlá společenská část. Z východní partie společenského bloku vyrůstá do výšky výrazná hranolová věž administrativy. Hlavní vchod je umístěn k jižnímu průčelí společenského bloku v ose administrativní věže. Vstup je zdůrazněn podlouhlou markýzou, která kryje přístupový chodník. Bloky jsou sestavené do tvaru písmene U, centrální dvůr obklopený jednotlivými částmi je na severní straně uzavřen betonovou stěnou s přízemním pavilonem technického zázemí. Vstup do shromažďovací části je umístěn na západní straně, umístěn je ve zvýšené úrovni nad terén, obsluhován je nástupním prostorem se schodišti. Před nástupním prostorem je vztyčena autorská kopie sochy Vítězství u Stalingradu.