měšťanský dům

Rozlehlý dům v nárožní poloze je situovaný v blízkosti západního průčelí kostela sv. Štěpána, do prostoru náměstí a Malotické ulice. Trojkřídlý patrový dům ukončuje mansardová střecha krytá vláknocementovými šablonami. Na hlavní objekt situovaný do náměstí navazují dvě boční křídla, přízemní dvorní a patrové krátké uliční křídlo. Uliční křídlo pokračuje vysokou ohradní zdí prolomenou brankou, rámovanou pravoúhlým ostěním z červeného pískovce, a bránou zaklenutou stlačeným obloukem. Koruna zdi nad bránou je krytá drážkovými taškami. Nad korunou se zvedá trojúhelníkový nástavec zdobený kamenným oválným znakem. V bráně jsou osazená dvoukřídlá prkenná vrata, v brance pak jednoduchá vrátka skládaná ze svisle položených prken. Dům je kamenný, omítkou je opatřeno jen průčelí orientované do náměstí. Toto průčelí má v patře čtyři okenní osy, přičemž tři osy tvoří sdružená okna, pravou krajní osu tvoří jednoduché okno. Dřevěná dvoudílná novodobá okna bez členění jsou lemována šambránou. Parter, oddělený od patra kordonovou římsou, prolamují novodobé vstupy do obchodů a výkladce, vše hliníková konstrukce. Boční fasádu prolamují dvojice oken v každém podlaží, respektive dvě okna (jedno malé podstřešní) krátkého křídla. Celé přízemí je klenuté. Předmětem ochrany je dům čp. 144 a k němu náležející pozemek s ohradní zdí s branou.