venkovský dům

Přízemní, dvoutraktový dům čp. 309, zčásti roubený, se nachází na nároží ulic Labské a Lužické, severovýchodním směrem nedaleko kostela sv. Vavřince. Stavba vystavěna na nepravidelném půdorysu, obytný trakt do Lužické ulice vyzděn. Vstupní dveře do objektu od JV strany (z prostoru t.č. zadlážděného parkoviště) zaklenuty segmentovým obloukem, vstupní dveře dřevěné, zdobené kazetami se světlíkem a skleněnou výplní dělenou do šesti polí. Ve zděné části do ulice Lužické a Labské uplatněna obdélná dvoukřídlá okna v dřevěných rámech, dělena do osmi tabulek, s podokenními nevýraznými parapety, jemně profilovanými ve štuku. Roubená část domu s průčelním štítem orientována SV směrem (k řece Labi). Přízemí světnice je obloženo vodorovně kladenými prkny, okna rámují dřevěné šambrány, tento trakt domu s krovem sedlové střechy. Průčelní štít je dvoudílný, s nevýrazně předsazeným hořením polem, svisle kladená prkna s přelištováním spar. Jednotlivá pole oddělena průběžnými řezbářsky profilovanými římsami. Ve štítových polích okna. Světnice s obdélnými okny, od levého nároží okno zaslepené, další dvě okna identická, okno v pravém nároží rozšířené (o třech okenních křídlech). Předzahrádka u pravého nároží domu s přistavěným dřevníkem obdélného půdorysu, krytým pultovou střechou. Krytinou střechy obytného objektu štípaný šindel s nízkými lichoběžníkovými vikýři uplatněnými v polích střechy. Zděná část objektu se světlým vápenným nátěrem, sokl barevně odstupněn. Podokapní římsa plochá, s jemnou profilací. Trakt objektu na SZ stranu v měkké přírodní omítce, bez členění, nevýrazný.