fara

Přízemní klasicistní budova jednoduchého obdélného půdorysu s mimořádně intaktně dochovanými interiéry i členěním vnějšího pláště. Západně od fary je rozlehlá plocha bývalého dvora a zahrady, v níž jsou zachovány barokní sklepy, pozůstatek původní fary. Areál někdejší svatopolské fary je situován asi 50 metrů jižně od kostela sv. Alžběty Durynské pod kostelním návrším při okresní silnici před mostkem přes Kotenčický (také Svatopolský nebo Obořišťský ) potok. Vlastní farní budova stojí ve východní části areálu u silnice, oddělena od vozovky pouze úzkou trojúhelníkovou travnatou plochou se třemi vzrostlými stromy. Dnešní velmi úzký travnatý dvůr o šíři asi 4 - 5 metrů se táhne podél JZ a SZ strany budovy a je oddělen od zahrady, jejíž úroveň je vyšší nejméně o 3 - 4 m, vysokou tarasní zdí, vystavěnou z neomítaného lomového kamene. Do SZ kouta dvora byla nedávno vložena cihlová přístavba nevelké garáže, k jejíž jižní straně přiléhá novodobě přebudované přímočaré schodiště, vyrovnávající rozdílnou výškovou úroveň zahrady a dvora. Tento dvorek byl původně pouhou spojující uličkou mezi vstupní branou, zadní stranou fary a dalšími částmi areálu. Původní dvůr, dnešní rozlehlá travnatá zahrada bez dalšího porostu (stav. parc. 15/1), se rozkládal severně od fary. Na severní straně tohoto pozemku při místní komunikaci stála až do r. 1975 budova chlévů, vzadu na západní straně pak stodola (podrobněji v dějinách objektu). Toto vyrovnané prostranství bývalého dvora je na jižní straně vymezeno neúplně dochovanou dělící zdí, vysokou 2,5 - 3 m a dlouhou cca 24 m. Zeď, zbudovaná z lomového neomítaného kamene, se táhne ve směru JZ - SV. Jižně a jihovýchodně od této zdi je vlastní nevelká dosud neupravená zahrada (poz. parc. č. 35/1), jejíž terén, strmě se svažující k jihu, je zpevněn nízkou tarasní zídkou (pravděpodobně jde o základové zdivo starší zbořené stavby). Pod touto nerovnou parcelou jsou zahloubeny dva sklepy. Níže jihovýchodně leží zahrada trojúhelníkového půdorysu (poz. parc. č. 36), osázená ovocnými stromy a oddělená od předchozí krátkou zídkou a novým drátěným plotem. Tento pozemek však dnes náleží k sousední usedlosti čp. 2. Původní velká farní zahrada se rozkládala západně za zbořenou stodolou, byla však v r. 1975 od fary oddělena, prodána a rozměřena na čtyři parcely (dnešní poz. parc. č. 35/3 - 35/6). Farní areál vymezuje směrem k silnici ohradní zeď, jejíž krátký úsek s pilířovou branou se pojí k sv. nároží farní budovy a delší úsek, navazující na JV nároží, ohraničuje dolní zahradu poz. parc. č. 36. Na ostatních stranách je areál oplocen novým drátěným pletivem.