venkovská usedlost

Dům čp. 18 je součástí větší usedlosti, která se nachází ve střední části obce, podél silnice vedoucí ve směru Kluky-Vrátno. Usedlost je přístupná od silnice novodobě upravenou pilířovou vjezdovou bránou s postranní brankou, která vede na pravidelný obdélný dvůr vymezený na J a V straně obytným patrovým domem úhlové dispozice. Na V straně dvora stojí zděná stodola (kvádrové zdivo/cihly), ke které ze strany dvora přiléhá trojice nízkých chlívků (z omítaných pískovcových štuk s pískovcovými portálky). V SV rohu dvora se obrací směrem do silnice hlavním průčelím malý patrový zděný dům s klasicistními štukovými výzdobnými prvky. Usedlost je vymezena novodobým nízkým laťkovým plotem. Předmětem ochrany je dům čp. 18 a pozemky vymezeného areálu. Součástí pozemku je severní pilířová brána.