škola

Volně stojící, šířkově disponovaná zděná, omítaná patrová stavba o 25 x 6 osách s plochým pětiosým středním rizalitem a čtyřosými rizality o hloubce 1 osy při obou krajích. Dozadu proti středu a pravém rizalitu poouze naznačené ploiché rizality, proti levému rizalitu stejný rizalit o jedné ose hloubky (k němuž přiléhá brána); střechy valbové a sedlové, kryté bobrovkami, nad středním rizalitem plech. Rizality členěny po celé výšce mezi všemi osami širokými lisénami, nesoucími kladí bez architrávu. Pod hlavní římsou mutule. Nad levým rizalitem vysoký trojúhelný rámovaný štít; nad středním rizalitem nižší, s mutuly i podél šikmých stran a s prázdným tympanonem, nad pravým rizalitem valba. Okna obdélná, nyní ve špaletách, šestitabulková s příčníkem, v plochých šambránách (v patře ještě s lištou), v přízemí nad nimi na 2 konzolách nadokenní římsa a nad ní hluboká trojúhelná vpadlina. Mezi přízemím a 1. patrem pod lisénami podlažená profilovaná kordonová římsa, která stejně jako kladí probíhá i v šestiosých úsecích průčelí mezi rizality.Zde je přízemí členěno půlkruhovými, slepými arkádami s rustikou s vloženými obdélnými okny (pouze krajní osy -. k bočnímu rizalitu - jsou obdélmé dveře s nástayvcem jako u přízemních oken v rizalitech a s dvoudílnými výplňovými dveřmi" dolní čtvercová výplň, skládaná do x, střední obdélná, dělená svisle, místo horní čtvercové výplně prosklení se spirálově stočenou mříží). Pod okny patra průběžná parapetní subtilní římsa. Na pravém boku 5 os, v přízemí 5. od rohu a v patře 1. a 5. slepé. Zezadu členění podobné jako naprůčelí, ale zjednodušené a místy proušené adaptacemi. Štít má pouze krajní, předstupující rizalit. Mezi ním a středním rizalitem nad hlavní římsou dvouosá, nečleněná nástavba s nízkým trojúhelným štítem. Levá boční strana budovy o 6 osách členěna lisénami jako čelní strany rizalitů, v přízemí a v 1. patře v prvních dvou osách od předního nárpží okna jako v hlavním průčelí, 4 zbylá okna v 1. p. s půlkruhovým obloukem a vlnovitě zakončená obrysem. Vnitřek v základě dvoutraktový s částečnými adaptacemi. V přízemí, převážně klenutém, prochází středem (od průčelí do dvora) úzká chodba, vpředu plochostropá, snížená vložením moderního schodiště (terasa, zábradlí ze 4 složených gtrubek) s nástupem vpravo od ní, dále klenutá půlválcovou valenou klenbou odsazením. Vlevo od chodby v obou traktech velmi ploché křížové klenby na polopilířích, prostory předělované příčkami: v předním traktu kolmo k průčelí, v zadním souběžně s průčelím tak, že vzniká příčná střední chodbička. Dále vlevo kolmo k průčelí místnost stlačeně valeně klenutá s 2 páry + 1 samostatnou pětibokou výsečí; s ní souběžná užší, valeně klenutá prostora a vzadu místnost valeně stlačeně klenutá s 1 trojúhelnou výsečí. S nimi souběžná chodbička ke dveřím vedle rizalitu a v části s rizalitem vpředu 2 místnosti (alespoň v jedné z nich - přestupná, vpravo valená, stlačená klenba s 2 páry trojúhelných výsečí), zbytek vyplňuje tělocvična, sahající i přes 1. patro (viz 4 velká okna z boku!). Vpravo od střední vstupní chodfby za schodištěm dílnička, za ní dozadu místnostvaleně sklenutá. Dále opět dvoutrakt: při dvoře kuchyň, klenutá do travers, s ní souběžně při průčelí dlouhá místnost (jídelna), valeně stlačeně klenutá se 3 páry pětibokých výsečí. Zbytek přízemí klenutý podobně. Patro plochostropé s fabiony, s chobou jdoucí středem (v ní nové dveře s ocelovými zárubněmi). Vedlejší dřevěné schodiště sestupuje k levé dolní chodbě a k tělocvičně.