zámek

Zámek je situován při jižní straně silnice Praha - Kutná Hora ve střední části obce. Podélná osa lehce obdélné stavby, vedená ve směru Z-V, kopíruje průběh cesty. Čtyřkřídlá dvoupatrová budova, krytá mansardovou střechou, má monumentálně řešené východní zahradní průčelí, s dvoupatrovým rizalitem hlavního sálu a s předsunutou terasou se schodišti. Zahradní fasádu doplňuje sochařská výzdoba od Ignáce Františka Platzera. Západně od zámku se nachází hospodářský dvůr, který v minulosti tvořil předpolí zámku ve formě čestného dvora. Dvůr byl původně uzavřený. V roce 1982 však došlo k vybourání tzv. nového zámku (pivovaru), který tvořil S frontu dvora. Tato strana je dnes otevřená, vede zde odbočka z hlavní silnice obklopená odstavnými a parkovacími plochami. Střed západní strany dvora tvoří klenutá brána s brankou, situovaná zhruba na osu průjezdu zámku. Po stranách brány se nacházejí obytné domky - objekt přiléhající k brance ze severu je bývalá vrátnice. Jižní stranu dvora tvoří souvislá řada stodol, na které navazuje rohový objekt s chlévy, konírnou a špýcharem. Na J, S a V zámek obklopuje zahrada, vymezená novodobou ohradní zdí. Předmětem ochrany je zámek, zahrada, ohradní zeď, hospodářské budovy dvora, bývalá vrátnice, brána a pozemky vymezeného areálu. V roce 1986 byla zrušena ochrana tzv. Nového zámku (pivovaru). V roce 2009 byla navržena k doprohlášení bývalá zámecká zahrada, ležící východně od stávajícího areálu.