radnice

Dům čp. 1 (původní radnice) stojí v centru Kaňku, naproti kostelu sv. Vavřince. Jednopatrovou stavbu, postavenou na půdoryse písmene U, doplňuje ohradní zeď ohraničující pozemek vedle radnice (západně od stavby). Radnice je rozlehlá trojkřídlá stavba, kterou v průčelí člení trojosý risalit zakončený trojúhelným neodděleným štítem. Dodatečně asi ve 2. pol. 19. století bylo připojeno západní křídlo, které narušilo původní symetrickou dispozici. Křídla jsou o dvou osách, s rustikovanými pilastry. Stejně je oddělena pravá přistavěná část. Boční fasáda je čtyřosá s bohatým členěním vystouplých ploch, pod okny se uplatňují vykrajované parapety. Zachována zůstala původní mansardová střecha. Objekt byl původně v celém rozsahu zaklenut valenými klenbami s pětibokými výsečemi. Základem dispozice je střední průjezd, klenutý stlačenou valenou klenbou. Na schodišti jsou placky oddělené pasy, ve sklepě, který byl z větší části dodatečně zazděn, nalezneme pouze cihelnou klenbu. V patře je velmi plochá klenba chodby a odsazené fabiony v některých místnostech. Předmětem ochrany je radnice, ohradní zeď a příslušné pozemky.