venkovská usedlost

Areál venkovské usedlosti stojí v severní části Horní Vidimi vpravo nad silnicí směřující do Dolní Vidimi a sestává se z obytného stavení a samostatně položeného sklepa. Obytné stavení je patrové s přízemím zděným z pískovce, patrem roubeným a v zadní části hrázděným. Roubená část domu je staršího původu než přezděné přízemí i hrázděné prodloužení. Nad vstupem do domu je umístěn zbytek původní pavlače. Střecha je sedlová krytá eternitem. Interiér domu je tradiční trojdílná dispozice komorového typu s modernějšími úpravami. Stropní konstrukce v patře je z trhanic omazaných hlínou. Nejhodnotnější je původní dřevěný komín, který je částečně hrázděný (v patře), částečně roubený (na půdě). Jen v horní části je komín vyzděný z pálených cihel. Sklep stojí samostatně ve dvoře, je tesaný ve skále, jednoprostorový. Předmětem památkové ochrany je obytná budova, sklep a pozemky vymezeného areálu.