vodní mlýn

Vodní mlýn je situován na břehu řeky Sázavy v blízkosti silnice asi 40 metrů od vlakové stanice. Památka má uzavřenou obdélnou dispozici, sestávající z obytného stavení, k němu v pravém úhlu připojeného mlýna a přízemních hospodářských budov, uzavírající dvůr. Patrová obytná budova se šesti okenními osami je krytá sedlovou taškovou střechou. Okna jsou obdélná, bez rámování. Nesymetricky situovaný průjezd je sklenutý nízkou valenou klenbou s pasy. V pravém úhlu navazuje mlýnice, dobře zachovalá budova na obdélném půdoryse s původními 6 dílnými, segmentovými okny. Chlévy jsou kryty sedlovou střechou, 3 dveřní otvory mají kamenný překlad. Na SV roh usedlosti je zděná, omítaná kolna, jejíž čelní stěna je otevřena dvoudílnou arkádou nesenou kamenným pilířem s profilovanou římsovou hlavicí. Na kolnu v jižním směru navazuje byt mlynáře, kratší stavba, kamenná, s profilovanou římsou. Na J v blízkosti řeky se nachází volně stojící dřevník, jednou stranou otevřený do dvora, jinak má dřevěné stěny mezi zděnými sloupky. Předmětem ochrany je obytné stavení, mlýnice, byt mlynáře, hospodářské budovy a pozemky areálu.