dům se sýpkou

Hospodářský dvůr v Olbramovicích byl původně poplužním dvorem místní tvrzi. Podle písemných pramenů se tvrz nacházela cca 50 m východně od domu čp. 1, v místě dnešního parkoviště. Historické prameny však uvádějí, že již od 16. století užívali majitelé k obývání dvojici domů v areálu vlastního poplužního dvora. Průzkum sousední sýpky v minulých letech prokázal, že její renesanční jádro mělo obytnou funkci. Sousední dům čp. 1 je stejně starý jako toto jádro sýpky (sgrafitové omítky, klenby renesančního charakteru v přízemí). Navíc jeho trojdílná dispozice je pro obytné stavby této doby charakteristická. Dům tedy můžeme s určitostí identifikovat s druhým zděným obytným objektem zmiňovaným písemnými prameny. Špýchar je zděná patrová stavba, členěná lisénami, s ozdobnými okenními otvory s iluzivní výmalbou. Na jižní straně v patře při jihozápadním nároží se dochovala sgrafitová výzdoba. Střecha je valbová, krytá bobrovkami. Obnova se uskutečnila v roce 2014. Vedlejší dům čp. 1 je patrový objekt protáhlého obdélného půdorysu se sedlovou střechou, rozšířený k jihu o mohutný rizalit s loubím nesoucím obytnou terasu. Je přístupný ze severu, z prostoru bývalého nádvoří. K císařské silnici se obrací dvouosým štítovým průčelím završeným polovalbou střechy. Na průčelí navazuje k severu ohradní zeď dvora s torzem pilíře brány. Přestavba se uskutečnila na konci 19. století a další stavební úpravy v první polovině 20. století. Nejmladší obnova se uskutečnila v letech 2020-2021. Předmětem ochrany je špýchar, dům čp. 1, ohradní zeď a vymezené pozemky.