venkovský dům

Dům čp. 59 stojící v SV části historického jádra městečka, je tradičně ztotožňován s bývalou farou, pro což by svědčila odlišná vazba na hospodářské zázemí a situace v půdorysné struktuře obce i některé náročněji zpracované tesařské detaily. Jedná se o velký, volně stojící přízemní celoroubený dům (trojdílné dispozice) obdélného půdorysu krytý oplechovanou mansardovou střechou), orientovaný podélnou osou ve směru SV-JZ. Roubená konstrukce na rybinu se zámky v horním věnci. K místní komunikací se dům obrací celým svým podélným průčelím (s malou předzahrádkou vymezenou novodobým drátěným plotem). Nad vstupem do objektu v ose průčelí je střecha otevřená vikýřem, ukončeným kovanou žerdí s hrotem. Dům si uchoval některé původní tesařské detaily: profilovanou římsu, která zakrývá konce stropnic a krátčat ve všech průčelích + profilovanou mansardovou římsu (dnes oplechovanou). Okna jsou dochovaná v mladší úpravě - obdélná s příčným dělením T. Předmětem ochrany je dům čp. 59 a pozemky vymezeného areálu. V prostředí památky se nacházejí nechráněné kůlny.