zámek s parkem

Na mírném návrší v jihozápadní části města se rozkládá čtyřkřídlá budova zámku kolem pravoúhlého čtvercového nádvoří, na jehož jižní straně je osazena klasicizující reprezentační altana – knížecí vítací balkon. Dvoupatrová zámecká budova je akcentována hodinovou věží a bohatou dekorativní sochařskou výzdobou na vstupním severním průčelí. Prostranství před zámkem - předzámčí - je odděleno zámeckým příkopem přístupným přes kamenný most. Barokní předzámčí kolem prostorného čestného nádvoří je tvořeno dvěma identickými obdélnými budovami s monumentální ústřední trojosou branou. Na západní straně předzámčí je situována zimní jízdárna a španělská konírna se dvěma křídly na sebe navazujících koníren po stranách vstupní brány. Východní budova předzámčí, v minulosti správní budova, nyní hotel, obsahuje v suterénu rozsáhlou lisovnu a vstup do monumentálního komplexu sklepních prostor, které se rozprostírají pod východní budovou předzámčí, nádvořím až k vlastní zámecké budově. Čestný dvůr zámku je uzavřen výrazným schodištěm lemovaným po obou stranách balustrovým zábradlím. Kamenné novodobé schodiště ústí směrem k dominantní vstupní zámecké bráně prolomené třemi vstupy, která odděluje zámecký areál od města. Kolem barokního zámeckého komplexu se rozprostírá rozsáhlý anglický volně krajinářský park, v jehož krajinném rámci jsou osazeny kamenné barokní sochy prezentující hrdiny antické mytologie a prvky egyptské kultury.