měšťanský dům

Jednopatrový nárožní dům je situovaný na jižní straně Masarykova náměstí. Za domem se nachází uzavřený dvůr, přístupný kromě průjezdu i pilířovou bránou z boční ulice. Východní a jižní stranu dvora tvoří přízemní křídla (jižní křídlo je novostavbou), západní stranu patrové křídlo vybíhající z hmoty domu a pilířová brána s krátkým úsekem ohradní zdi. Dům završuje valbová mansardová střecha. Průčelí orientované do náměstí je pětiosé se vstupem v podobě kamenného segmentového portálu se zdobným plastickým ostěním umístěným na střední osu. Ta je zdůrazněna také velkým trojúhelníkovým štítem a kamenným segmentovým portálem, orámovaným plastickou výzdobou. Dispozice domu tvoří hloubkový trojtrakt se středním širokým průjezdem. Celé přízemí je klenuté, místnosti v patře jsou plochostropé. Přízemní dvorní křídlo domu, završené pultovou střechou, je situované na východní straně dvora. Dvorní fasáda je čtyřosá se špaletovým oknem se segmentovým záklenkem a třemi vstupy; vstup vedle okna je rámován kamenným jednoduchým ostěním s nadsvětlíkem. Úsek ohradní zdi sestává ze čtyřech štíhlých pilířů, završených kamennými hlavicemi. Krajní pole jsou vyplněná zdí, ve středním je průjezd s novodobými plechovými vraty. Předmětem ochrany je dům čp. 1 a pozemek parc. č. st. 32/1.