Poláčkova vila

Vila sestává ze čtyř podlaží: suterénu, přízemí, prvního patra a střešní terasy s přístavbou. Stojí, podobně jako další vily osady Baba, na terénní hraně a využívá ji. Jako ostatní objekty kolonie jsou obytné místnosti domu orientovány na jih (jih-jihovýchod) a obslužné a technické prostory na sever (sever – severozápad). Vila je situována v severozápadním rohu zahrady, z ulice je dlážděná přístupová cesta. Na úrovni terénu ulice je suterén s vjezdem do garáže. Hlavní vchod do domu je umístěn na jihozápadním bočním průčelí, přístupný kolem garáže a dále po cestičce kolem domu ze zahrady. V exteriéru se dům jeví jako lapidárně jednoduchá stavba na čtvercovém půdorysu, s terasou (na části s přístavbou). Objekt má netypickou strukturovanou omítku, která je v kontrastu k hladce a bíle omítaným sousedním vilám. Výjimečně se ale objekt s podobnou omítkou na Babě rovněž vyskytuje (např. čp. 1792, Zadákova vila, soused na severu). Symetrie, která se objevuje v dispozici, je stejně čitelná i na jižní (jihozápadní) fasádě stavby, s pravidelnými čtyřmi velkými trojdílnými okny. Ostatní tři fasády mají naopak minimum otvorů.