venkovská usedlost

Areál usedlosti se nachází v Z části vesnice, po pravé straně silnice ve směru Líny-Bukovno. Sestává z obytného domu na západní straně dvora, zbytků hospodářských staveb na východní straně proti domu a na ně navazujícího novodobého provozního objektu. Vstup do dvora vede od severu novodobou pilířovou branou s brankou. Z původního hrazení usedlosti se dochovalo pouze několik kamenných sloupků na jižní straně areálu v kombinaci s novodobým plaňkovým a drátěným plotem. Na jižní straně dvora stála původně stodola, dnes již dávno zbořená. Dům usedlosti je obdélný, patrový, převážně roubený, krytý sedlovou střechou. Dům stojící na ose J-S se atypicky obrací ke komunikaci zadním štítem. Sedlová střecha je asymetrická, krytá šablonami, oba štíty jsou svisle bedněné. Roubení je bílené, obdélná okna jsou opatřena dřevěnými okenicemi. Vstupní V průčelí je opatřeno vyřezávanou pavláčkou a štítové průčelí lemuje v přízemí podstávka. Obytná část je podsklepená. Předmětem ochrany je obytný dům s chlévy a pozemky vymezeného areálu.