selská usedlost

Okapově orientovaný objekt ze smíšeného zdiva (nepálená, pálená cihla) se sýpkovým polopatrem v pravé části uličního průčelí, je situovaný v řadové zástavbě na jihozápadě návsi. Podél uličního průčelí je ohraničená předzahrádka. Dům je zastřešen sedlovou střechou, nad sýpkovým polopatrem je střecha zvalbená. Obytná část s průjezdem je kryta pálenou keramickou taškou a při nárožích a u hřebene břidlicovými šablonami. Na vstupní část domu se síní navazuje v ose hospodářský hloubkový trakt se sedlovou střechou a dvůr uzavírá mohutná stodola. V průčelí se výrazně uplatňuje sýpkové polopatro při pravé straně průčelí, které vystupuje jako mírný rizalit oproti levé části. Tento rizalit je členěn dvěma menšími okny v patře, která jsou v ose s oknem v přízemí a vstupními dvoukřídlými dveřmi. Na levou část průčelí se sýpkovým polopatrem navazuje přízemní část se 3 okny a rovně klenutými vjezdovými vraty. Okna jsou dvoukřídlá šestitabulková, pouze okno v přízemní části rizalitu je trojdílné členěné do T. Okna jsou lemována šambránami s dekorem plastických čtverců, které přechází v jednoduše profilovanou podokenní římsu. Plochu hlavního průčelí člení vodorovné a svislé pásy v bílé barvě. Lemují nároží a oddělují korunní římsu a sokl. Plastická omítka v polích fasády domu je značně poškozena. Za nejstarší část domu lze považovat podélný uliční trakt, kde převažuje zdivo z nepálených cihel a hliněné omítky. Stejně tak i 2 komory pod sýpkovým polopatrem. Samotné polopatro vzniklo druhotně, pravděpodobně při přestavbě předsunutého žudra, které je pro lokalitu typické, tato část již byla vystavěna z pálených cihel. Hospodářský trakt tvoří stáje a chlévy, krytý sedlovou střechou. Dvůr uzavírá příčně průjezdná mohutná stodola s kůlnou s podstřešní sýpkou vystavěnou z pálených cihel na nad částí stavby. Stodola u záhumenní cesty byla zbořena. V interiérech zůstala zachována řada autentických řemeslně provedených stavebních prvků a konstrukcí (dveře, okna, trámové stropy, vestavěné police, podlahy) včetně mimořádně dochované výzdoby trámových stropů (pomocí šablon) a stěn. Na hliněných omítkách se v hojné míře vyskytuje vtlačovaný prstový dekor, vytvářející řady vějířů v kombinaci s podstropními pásy výrazně barevně zdobenými pomocí šablon s rostlinnými motivy.