hostinec

Areál někdejšího zájezdního hostince se rozkládá na prostranné návsi východně od farního kostela sv. Jakuba Většího. Budovy areálu stojí po obvodu malého obdélného dříve průjezdného dvora, v jehož JV části je situována vlastní budova hostince. Na sev. straně dvora je hospodářská budova, od V uzavírala dvůr vjezdová asi pilířová brána. Na místě brány, z níž se dochoval pouze jižní pilíř, byla vyzděna nová cihelná dosud neomítnutá zeď. Na již. straně západně od hostince stojí novodobá patrová z cihel vyzděná budova s dřevěnou nádvorní pavlačí v patře asi z 20. let 20. stol. Stavba, završená sedlovou střechou s drážkovkami, není předmětem památkové ochrany. Mezi hostincem a novou budovou se táhne krátký úsek ohradní rovněž nové zdi s pravoúhlou brankou do dvora. Záp. stranu dvora ohraničuje novodobá ohradní zeď, přerušená průlomem širokého vjezdu. Předmětem ochrany je: budova hostince čp. 102, hospodářská budova a pozemky vymezeného areálu.