venkovská usedlost

Areál se nachází v údolí pod skalním masivem, vedle odbočky ze silnice mezi Rájem a Libovicemi. V místě usedlosti původně stála ještě usedlost čp.13, ze které zůstala stodola a dřevník ve skále. Jádro chráněné usedlosti tvoří 1) patrový dům čp.14 a kolem něj volně rozestavěné další objekty: při úpatí skalního masivu na S straně se nachází 2) tesaný sklep na který navazuje částečně tesaný přístěnek (zbytek čp.13), kolmo ke skále je na SV konci dvora umístěna 4) stodola na kterou navazuje 3) přízemní výměnek čp.40. Areál je ohrazen dřevěným plotem s vjezdem na JZ straně, vedle stodoly čp.13. Předmětem památkové ochrany je obytná budova, stodola, skalní sklep, výměnek čp. 40 a pozemky vymezeného areálu.