venkovská usedlost

Přízemní obytná budova s polopatrem zděná z lomové opuky s pískovcovou armaturou nároží, na obdélném půdorysu, se sedlovou střechou s přesahem nad zápražím. Štítové průčelí je dvojosé, v přízemí s velkými osmitabulkovými okny se segmentovým záklenkem v mělké špaletě s ustupující profilací a kamenným parapetem, v polopatře a ve štítě jsou okénka menší, s neznatelným segmentovým záklenkem, profilovanou špaletou a parapetní římsou. Sokl je z pískovcových kvádrů, nad přízemím probíhá pásová římsa, další římsa profilovaná a segmentově vydutá nad okny ukončuje polopatro a také štít je lemován jemnou profilací. Vápenné omítky jsou stříkané, v kombinaci s úzkými hlazenými lištami v podřímsí a s hlazenými šambránami. Vrchol trojúhelného štítu je navíc zdoben štukovou rozetou. Dvorní průčelí je omítáno vápenným střikem v kombinaci s hladkými profilovanými šambránami oken a hladkým pásem kordonu. V segmentové nice nade dveřmi je vložena obdélná deska s datací a jménem stavebníka. Polopatro je omítáno, se dvěma ležatými okénky. Střecha nad zápražím je přetažena na dřevěných krakorcích. Zahradní podélné průčelí byla snad původně režné, opukové s cihelnými vázanými špaletami oken, kordonovým pásem a hlavní římsou. Dnes nese zbytky hladkých vápenných omítek. Přední (obytná) polovina je bez otvorů, zadní je trojosá s dveřmi uprostřed. Vstup je hluboko zapuštěn v nice zdiva, opatřen pískovcovým hladkým ostěním segmentového tvaru, dveře jsou dřevěné s úzkým nadsvětlíkem. Sokl je z pískovcových kvádrů. Střecha budovy je z eternitových šablon, původně tu mohla bát břidlice. Bránu tvoří dva pilíře z opukového zdiva, levý široký s vystupující soklovou partií, pravý téměř neznatelný, přizděný k nároží obytné budovy, oba spojené nízkou sedlovou stříškou krytou břidlicovými šablonami. Vrata jsou dřevěná dvoukřídlá, v dolní polovině svisle bedněná, v horní s mříží ze svisle kladených latí. V pravém křídle vyříznuta obdélná branka.