boží muka

Hranolová sloupová boží muka představovala drobnou sakrální architekturu osazenou v extravilánu katastrálního území Letkovic při rozcestí silniční komunikace směřující na Novou Ves a Oslavany. Boží muka byla vystavena jako klasický pilířkový typ - zděný hranolový sloup, na čtvercovém půdorysu, vyrůstající z širšího hranolového soklu, s tělem členěným římsami a kaplicí otevřenou do čtyř stran obdélnými nikami, završený jehlancovou stříškou zakončenou dvojitým rovnoramenným křížem s jetelovým zakončením ramen ve vrcholu. Na těle dříku z pohledové strany pravoúhlá vpadlina. Pozdějšími opravami zcela zmizelo členění dříku kordonovou římsou a oddělení vlastní kaplice od těla boží muky i jehlancová stříška. Boží muka po roce 2013 patrně poražena autem, dnes zcela destruována, v terénu je patrný pouze fragment základového soklu.