venkovská usedlost

Rozlehlý areál někdejší velké selské usedlosti čp. 3 je situován při JZ okraji obce u silnice do vsi Krámy. Cesta dělí areál do dvou nestejně velkých částí. Severně od silnice se rozkládá podstatná část zástavby statku kolem nepravidelného travnatého dvora: podélně se silnicí starý obytný dům čp. 3, proti němu na Z straně budova chlévů. Severně od chlévů navazuje nový obytný dům na půdorysu písmena L, který vznikl v 90. letech 20. století přestavbou stodoly z roku 1922. Na západě navazuje při severní straně cesty velký sad, v jehož koutě stojí malý přízemní zahradní domek, dříve údajně sušárna a čeledník. Menší zahrada se nachází také východně od starého obytného domu. Areál je na jižní straně směrem k cestě obehnán kamennou ohradní zdí, přerušenou dvěma vjezdy - do dvora a do zahrady. Na J straně přes cestu se mimo ohrazení nachází zčásti roubená, zčásti zděná stodola, nejhodnotnější část areálu.