sýpka

Velká zemědělská usedlost je situována v jihozápadní části vsi. Sestává z obytného domu, chlévů, stodoly, špýcharu a samostatně v zahradě situovaného sklepa - krechtu. Nejhodnotnější a jedinou památkově chráněnou částí usedlosti je stavení špýcharu s kamenickými prvky pozdně gotického charakteru. Památkově hodnotný je však i obytný dům, pocházející z počátku 20. století, který má zdobné secesizující fasády. Všechny objekty se obracejí svými vstupy do prostoru lichoběžníkového dvora. Budova špýcharu se nachází na jižní straně dvora usedlosti. Má obdélný půdorys orientovaný podélnou osou ve směru východ-západ a je završena prostou sedlovou střechou se zděnými štíty. Stavba je vyzděná z kamene a je omítaná. Objekt sestává ze dvou dispozičně samostatných částí. Západní polovinu - jádro objektu tvoří podsklepený jednoprostorový objekt sýpky, se zděným venkovním nekrytým schodištěm. Schodiště vede ke kamennému sedlovému portálku, zpřístupňujícímu hlavní obdélný prostor sýpky. Předmětem ochrany jsou: pozemek areálu st.p. 1 a budova špýcharu na jižní straně dvora. Ostatní budovy nejsou předmětem ochrany, avšak významně dotvářejí prostředí památky a měly by být respektovány ve své hmotě a objemu. Na sedlový portálek navazuje hluboká dveřní nika s dřevěnými překlady a s hlubokou kapsou pro závoru vyloženou dřevem v západní špaletě. Východně od niky dveří je v severní stěně prostoru v nice se šikmými špaletami střílnové okénko. Obdobné okénko, se zaslepeným průzorem je rovněž na ose západní stěny. Vedle něj je při severozápadním koutě ústí komínového průduchu. V jižní stěně prostoru je proraženo novodobé čtvercové okénko do zahrady. Pod prostorem sýpky je polozapuštěný sklep s kamennou valenou klenbou, přístupný kamenným portálkem v severní stěně objektu. Portálek má půlkruhovou archivoltu a prostě okosené hrany. Východní polovina objektu je tvořena patrně zbytkem obytného domu - lichoběžníkovou plochostropou síní bez oken a valeně klenutou kuchyní s oknem na jih do zahrady, přístupnými samostatným vstupem z úrovně dvora. Nad těmito prostory se nachází seníkové polopatro, vyrovnávající výškový rozdíl mezi východní částí objektu a sýpkou. Seník je přístupný dvěma nakládacími otvory na dvorní straně. Střecha objektu je kryta cementovými taškami.