zámek

Veliký zámecký areál se zahradou a přírodním parkem zaujímá rozsáhlou plochu ve východní části města pod ostrohem středověkého hradu Vargač nad Huťským rybníkem. Jádrem areálu je trojkřídlá zámecká budova s vnitřním nádvořím, situovaná mimo střed komplexu při severním okraji rozlohy při staré císařské silnici. V západní, terasovitě zvýšené části nádvoří je umístěna fontána Delfínů. Nádvoří na této straně uzavírá dřevěné oplocení se zděnými pilíři a branou. Před vstupním severním průčelím zámku se rozkládá architektonicky upravené předpolí se dvěma litinovými kandelábry a mostkem, jakási esplanáda. Na jižní straně navazuje na zámek formální geometrická, terasovitě upravená zahrada s četnými sochařskými doplňky, dekorativními vázami, fontánou se sousoším hrajících si dětí v parteru a dominantní fontánou se sousoším Napájení Héliových koní na druhé terase. Kompozici zahrady uzavírá dnes budova oranžérie se skleníky na čtvrté terase. Před oranžérií v její ose je ve svahu zapuštěn vchod do podzemní vodovodní místnosti s opěrnými zídkami a balkónkem. Formální zahrada původně pokračovala na jih až k Tritónově fontáně, za níž byla dnes již neexistující ohradní zeď. Při východní straně hlavní zahrady mimo její symetrickou kompozici leží malé rozárium se dvěma dekorativními dodatečně umístěnými vázami a zahradní domek. Plochu zahrady vymezují na západní a východní straně opěrné zdi; východní zeď spadá kolmo dolů, zatímco zeď na západní straně se svisle zdvíhá a je zvýšena kovovým plotem. Paralelně s opěrnou zdí, několik metrů západně od ní se táhne vysoká ohradní zeď prolomená brankou. Podél této západní zdi prochází dlouhá lipová alej zvaná Jeronýmova, přístupná od severu pilířovou branou a ukončená na jihu další branou, která tvoří hlavní vchod do přírodního parku. Na formální zahradu navazuje k jihu novější, rozsáhlý, ohrazený, přírodně krajinářský park, při jehož západním okraji stojí budova bývalého divadla. V parku nad západním břehem Huťského rybníka je umístěna vodárna s terasou na střeše. Před východním průčelím zámku na místě zbořených hospodářských budov je novodobě upravená zahradní terasa s fontánou, schodištěm a branou ze strany silnice. Prostor pod touto východní terasou je součástí přírodního parku. K areálu patří i bývalá zásobní kuchyňská zahrada, situovaná západně od zámku. Z ohrazení zahrady se dochovala pouze malá vstupní branka, která formou připomíná barokní výklenkovou kapli. Předmětem ochrany je zámek s nádvořím a parkem (včetně jeho architektonických součástí jako jsou např. sochy, kašny, fontány, oranžerie, schodiště, ohradní zdi s branami atd., a to včetně pozemků, na nichž se komplex nachází.