venkovská usedlost

Areál usedlosti se nachází ve střední části obce na severní straně komunikace spojující Kokořínský Důl a Velký Újezd. Soubor objektů tvoří patrový zděný dům s hospodářskou částí. Na jihovýchodní straně dvora stojí menší samostatná budova chlévů s klenutými vstupy. Na ni v úhlové dispozici navazoval větší objekt (pravděpodobně chlév s sýpkou), který se však dochoval v torzální podobě. Na linii tohoto objektu navazuje v současnosti samostatně stojící kolna. Na severovýchodě dvůr uzavíral další objekt (chlév, stodola ?), který se však do současnosti nedochoval. Na části pozemku této stavby stojí menší chlívek s holubníkem. Mimo dvůr, severozápadně od domu je umístěna mohutná zděná stodola. Usedlost uzavírá klenutá brána s brankami. Na ni navazuje směrem k východu zeď tvořící zadní stranu chlívků. Předmětem památkové ochrany je obytná budova, kolna, chlívek s holubníkem, chlívek, stodola, brána s brankami a pozemky vymezeného areálu.