zámek

Hrad přestavěný na zámek leží na vysokém táhlém ostrohu, ze S a V prudce spadajícím k řece Berounce, z J nad ves Nižbor. Jedná se o velmi rozsáhlý areál tvořený zámkem, ke kterému se na V ose váže kostel a na Z budovy předdvoří seskupené kolem dvora se schodištěm a spojovací chodbou. Budovy jsou rozmístěny do tvaru úzkého trojúhelníka s kostelem, zaujímajícím polohu na špici. JZ od zámku stojí budova lesní správy. SZ od zámku, na hranici areálu, stojí altán. V prostoru Z od zámku se nacházejí novodobé přístavby. Při cestě k zámku se zde nachází kamenná kašna. Svahy ostrožny jsou porostlé vegetací, ze S velmi strmé a neschůdné, z V a J protkané přístupovými cestami. JV od zámku, při hranici areálu stojí kovový krucifix z r. 1733. Předmětem ochrany je zámek, kostel Povýšení sv. Kříže, budova předdvoří I, budova předdvoří II, spojovací chodba s branou, opěrná zeď předdvoří se schodištěm, brána, opěrná zeď s plotem a pilířky, hradní svahy s opěrnými zídkami a cestami, budova čp. 255 - Lesní správa a altán. Na ploše památky se nachází kamenná kašna a kovový krucifix.