tvrz

Tvrz - tzv. Starý zámek - leží vně areálu pozdějšího zámku, od jehož hranic jej odděluje jen silnice. Poloha budovy, ležící na severovýchodním okraji obce, je zčásti vymezena terénní depresí - zbytky vodního příkopu. Toto panské sídlo je situováno přímo v areálu hospodářského dvora. Jedná se o čtyřkřídlé stavení kolem obdélného vnitřního dvora. Jižní vstupní křídlo je patrové, dvoutraktové. Patrové jsou i navazující části východního a západního křídla. Tedy patrová část objektu vytváří půdorysný útvar k severu orientovaného písmene "C". Zbývající části západního a východního křídla a celé severní křídlo jsou přízemní. Střechy nad přízemními křídly jsou sedlové se zvalbenými nárožími, nad patry valbové. V budově se zachovaly s největší pravděpodobností relikty středověké stavby (druhotně použité kamenické články, silné kamenné zdivo). Z pozdního středověku nebo renesance zůstaly zachovány výraznější stopy, hlavně zachované omítkové úpravy na jižním a částečně i dalších průčelích. Z této doby pocházejí také masivní valené klenby v přízemí. Vnější tvářnost objektu i dispoziční uspořádání objektu vtisklo barokní období, s dochovanými hodnotnými detaily exteriéru i interiéru (kamenné portálky, zbytky otopného systému, dveřní kování a další). Z přelomu 19. a 20. století pocházejí plackové klenby v interiéru, pavlač v patrové části západního křídla a například dobře dochovaný soubor řemeslně kvalitních výplňových dveří, rozmístěných v patře budovy./ Bývalá sýpka stojí jihozápadně od tvrze. Architektura sýpky se místy shoduje s architekturou tvrze. Tvarově příbuzná je nejen profilace římsy ve štítu sýpky s profilací římsy vstupního portálu Starého zámku, ale také způsob provedení předrýsovaných červeně malovaných okenních šambrán. Předmětem ochrany jsou: budova tvrze čp. 18, most, příkop, sýpka (čp. 34, 22, 29) a pozemky areálu.