dům

Areál zahrnuje dům a dvůr. Kamenné schodiště a ohradní zeď nejsou předmětem památkové ochrany. V domě se narodil v roce 1811 budoucí biskup Filadelfie, sv. Jan Nepomuk Neumann, svatořečený v roce 1977. Otec sv. J. N. Neumanna, punčochář z Oberburgu v Německu, věnoval objekt sestrám kongregace sv. Karla Boromejského. V roce 1861 byl v domě otevřen jejich klášter. Odkaz světce zůstal pro město Prachatice stále živý, jeho jméno nese i zdejší hospic umístěný v sousedních čp. 143 a 144. Ve druhé polovině 20. století byl dům součástí komplexu domova důchodců, který sahal od čp. 142 po čp. 145, dnes slouží znovu jako klášter. V roce 1990 byla světci odhalena pamětní deska právě na jeho rodném domě, od dva roky později, dne 25. července 1992, byla slavnostně vysvěcena zdejší obnovená kaple. Zadní průčelí domu je zčásti tvořeno úsekem hradební zdi, která je chráněněna v rámci KP městské opevnění, r.č. ÚSKP 26239/3-3383, kat. č. 137402. Uliční fasáda je v levé části čtyřosá, v pravé části je hmota průčelí prolomena dvojicí novogotických lomených oken vedoucích z kaple. Okna levé části průčelí jsou dvojkřídlá, s pevným poutcem, členěná do kříže, otvíravá do interiéru v horní i spodní části, okna v přízemí jsou ještě kryta mříží. Hmota průčelí kaple je v přízemí prolomena vlevo vstupním otvorem s polokruhovým zakončením, jenž je vyplněn novodobými, kovářsky zpracovanými, dvojkřídlými dveřmi, plně prosklenými, se zdobnou mříží. Vpravo od vstupu je osazena pamětní deska sv. Jana Nepomuka Neumanna, vedle ní je prolomen lomeně zakončený okenní otvor, za ním je pak ve špaletě osazené pravoúhlé tabulkové okno. Výplň otvoru je osazená v líci fasády, je jednokřídlá, je zde umístěn obraz světce. Dvě lomená okna v úrovni dvou pater jsou členěná, dvojdálná, ve vrcholu zdobená trojlistem. Kaple vrcholí trojúhelníkovým štítem, v jehož středu je plasticky provedená slepá rozeta. Dvorní průčelí je z části tvořeno středověkou hradbou, která je v některých místech vysoká až do úrovně prvního patra. Stávající terén za domem na dvoře je navýšený, přízemní otvory jsou tak zahloubené a vedou do valu. Okenní otvory zadního průčelí nejsou na sebe osově vázané. Přízemní hmota je zleva prolomena jedním okenním otvorem se segmentovým zakončením, výplň je však pravoúhlá, následuje po schodišti přístupný vstupní otvor s původním nadsvětlíkem, který je vyplněn nyní luxfery, jednokřídlé dveře jsou rovněž novodobé, vpravo jsou pak ještě dva okenní otvory, rovněž se segmentovým zakončením, jejichž výplně jsou shodné s výplněmi uličního průčelí, tedy s pevným poutcem. Hmota prvního patra je prolomena pěti okenními otvory, z nichž vlevo jsou dvě okna sdružená, pak následuje trojdílné, novodobé okno, pak jedno dvojkřídlé, a znovu trojdílné. Okenní otvory druhého patra jsou zvětšené, téměř čtvercové, jejich výplně jsou dvojkřídlé, nečleněné. Celá hmota druhého patra vystupuje proti průčelí. Dvornímu jižnímu průčelí dominuje předstupující hmota tvořící jakýsi rizalit. Průčelí je prolomeno v pravidelném rytmu čtyřmi okenními otvory v patrech směrem do Neumannovy ulice a šesti okenními otvory směrem do uličky mezi domy čp. 142 a 141, jejichž výplně jsou dvojkřídlé, nečleněné. V přízemí pak směrem do uličky vedou ještě dva okenní otvory, jejichž výplně jsou osazené hluboko ve špaletě a vzhledem k výšce terénu jsou zahloubené. Dvůr se nachází na navýšeném terénu za domem, jehož středem vede vydlážděná komunikace. Z jižní části je dvůr lemován ohradní zdí. Novodobé úpravy nejsou předmětem památkové ochrany. Na terasovitý terén je z domu přístup po kamenném schodišti, při severní hranici parcely býval zaniklý zděný přístavek, podle údajů starého evidenčního listu se jednalo o novodobé přízemní stavení klenuté do pasů, které zaniklo beze stopy. Dvůr přechází do zahrady, která je již mimo areál KP.