městský dům s fortnou

Dům s pardubskou fortnou. Vlastní objekt čp. 43/I, přistavěný k brance a k hlavní hradební zdi, má obdélné půdorysné schéma, dvě nadzemní podlaží a jeho hmotu kryje zvalbená střecha s novým taškovým pokryvem. Na straně ven z města (na vnější straně) má hladkou fasádu o 7 okenních osách v patře (tři dvojice sdružených oken a jedno okno samostatné). V první až páté ose zleva mají okna jednoduché pásové šambrány. Fortna je ve vysoké hranolové věži zhruba čtvercového půdorysu, jejíž vnějšek lícuje s hlavní hradbou. Vstup z vnitřního města je půlkruhovým, pískovcovým, jednoduše skoseným obloukem, v průchodu lehce klesající půlkruhová valená klenba, zevně se otvírá oblouk lomený, rovněž pískovcový, skosený, v orámování s mírným segmentovým záklenkem a drážkou pro padací mříž. V obou poschodích věže jsou na stranách dovnitř i ven z města osazena barokní okna s pískovcovým ostěním. Pravá boční strana věže je nečleněná. Fasáda je omítková, hladká, na nárožích čelní a zadní strany s pásy jednoduché rustiky, s profilovanou korunní římsou. Věž kryje jednou odstupněná mansardová střecha. Hmota věže byla snížena v roce 1838.