Bankovní palác U Rozvařilů – Pojišťovna Legie

Řadový dům s železobetonovou skeletovou konstrukcí, na jehož čelní třítrakt navazuje levé jednotraktové a zadní příčné, asymetricky dvoutraktové křídlo. Objekt je sedmipodlažní, se zvýšeným přízemím, dvěma podzemními podlažími, krytý převážně plochými střechami. Hlavní průčelí objektu je šestipatrové, devítiosé. Fasáda je obložena deskami z červené a světlé žuly. Koncepce členění průčelí, dimenze prvků a proporce výšek jsou architektonicky přizpůsobeny sousednímu čp. 1046 (Legiobanka). Přízemí a 2.NP. obloženo červenavou žulou, s okny a portály v šíři dvou os; uprostřed je vchod do pasáže s původní sekvenční neonovou světelnou lištou přecházející do veřejného prostoru pasáže tvořené okny kavárny a jídelny, rámované bílými mosaznými výkladci. Počínaje 3.NP v průčelí vystupuje 2.-9. osa zavěšeným risalitem s obkladem světlou žulou až do výše 6.NP., nad nímž je římsa, nesená podseknutými mutuly, převýšený parter odděluje risalitový parapet mezi 2.-3.NP. Vystupuje plasticky v šíři reliéfního vlysu na sousedním čp. 1046, jemuž se dům přizpůsobuje i celým dimenzováním a proporcemi výšek. Dvorní fasády jsou hladké, na ploché střeše přízemní restaurace byla založena zahrada. V pasáži byl aplikován obklad středně šedým mramorem a portály z bílého kovu s původním autorským užitím neonového osvětlení pro pasáž. Válcové pilíře před vchodem do divadla vlevo kryje bílá mozaika. Symetricky zdvojené protisměrně lomené schodiště do suterénních prostor divadla má parapety z červenavého mramoru, hranolové pilíře kryje tmavší šedý mramor. Divadlo má dva sály. Jejich technické vybavení dovoluje zejména ve větším z nich (s galerií po celém obvodu) širokou variabilitu divadelního prostoru různé dispoziční koncepce. Parter s původními výkladci z leštěné bílé mosazi byl doplněn nad pravou částí nápisem „U Rozvařilů“ z bílé tvarované mosazi (odstraněn v průběhu probíhající rekonstrukce). Vpravo od pokračující části pasáže za vchodem do divadla (s nižším zastropením vpravo a vystupující půlklenbou vlevo) byla původně restaurace s boční galerií a obloukovým závěrem prostoru, vlevo jsou administrativní prostory divadla s otevřenými kancelářemi na galerii. V horních prostorách banky je nejzajímavějším interiérem čtyřetážová hala pod segmentovou luxferovou klenbou středního traktu čelní budovy. Její obíhající galerie lemuje zábradlí z bílého kovu, v podlaze jsou tři okrouhlé světlíky s luxferovými výplněmi, uplatňující se ve stropu haly, jejíž čelo zaujímá kamenný reliéf muže a ženy. Dvorní osmipodlažní fasáda obrácená do vnitřního nádvoří (atria), s ustoupeným 8. NP s průběžnou terasou, pravidelně rytmizovaná na 6 okenních os, s širokými horizontálně členěnými okny byla na nad zvýšeným přízemím na počátku 90. let doplněna průběžnou markýzou s oplechováním. Z východní strany prostor dvora ohraničuje výše zmíněná sedmipodlažní novostavba z 2. poloviny 90. let.