park

Vrchnost, páni z Rottalu, začala trvale sídlit v Napajedlích v polovině 18. století, ale až v roce1763 je započato s výstavbou rozsáhlé zámecké budovy na vyvýšenině nad městem u níž byla zřízena formální zahrada s barokní kompozicí. Zahrada nenavazovala přímo na budovu zámku, ale na budovy stájí a hospodářského dvora. Byl zřízen brodériový parter s vodními prvky a na další terase bosket a soustava záhonů čtvercového půdorysu. Tato zahrada však byla brzy zrušena a nahradila ji úprava v přírodně-krajinářském stylu zobrazená poprvé na indikační skice z roku 1829. Zde je již budova zámku propojena s plochou parku, protože byla zbořena část hospodářských budov. Plocha parku byla rozčleněna množstvím nepravidelně vedených cest, bylo zřízeno jezírko s ostrovem. Velké travnaté plochy osázené solitérami byly lemovány souvislými porosty dřevin. Důležitou kompoziční úlohu hrála alej osázená topoly, která procházela podélnou osou zahrady. Na terase před zámkem směrem k městu byly zřízeny květinové záhony. V parku zůstalo zachováno ještě několik pravidelně členěných ploch z původní formální zahrady. Na indikační skice z roku 1876 jsou již hospodářské budovy před zámkem zcela odstraněny, zanikly i pravidelně členěné plochy a alej topolů. Před budovou zámku byly vybudována vodní nádrž kruhového půdorysu a část parku za rybníkem byla zcela osázena dřevinami a protkána hustší sítí cest než na předešlém vyobrazení. Identický stav dokládá i indikační skica z roku 1900. V roce 1886 byl v bezprostřední blízkosti zámku založen hřebčín. Po roce 1935 bylo okolí zámku upraveno pro rodinu Baťů, byl vybudován koupací bazén a kurty. Dnešní podobu získal park pravděpodobně po roce 1900. V přední části plochy zůstala zachována centrální louka s dvěma vodními prvky: bazénem pravidelného půdorysu před průčelím zámku a jezírkem nepravidelného tvaru. Na břeh jezírka byla v roce 1914 umístěna sochou Immaculaty. Vpravo od budovy zámku byla postavena v 50. letech 20. století budova závodního klubu, na kterou dnes navazují kurty a dětské hřiště. U budovy se nachází vodní nádrž kruhového půdorysu s vodotryskem. U bazénu před zámkem byly vysazeny tvarované buxusové plůtky a několik jedinců Carpinus betulus ´Fastigiata´, kteří dnes brání pohledu z parku na budovu zámku. Výsadby dřevin u jezírka částečně oddělují louku před zámkem od horní části parku tvořené opět rozsáhlou loukou lemovanou porosty dřevin. Původní plocha parku byla v této části zmenšena výstavbou rodinných domů. Porosty jsou tvořeny převážně domácími listnatými dřevinami. Kompozičně důležitými jehličnany jsou Taxus baccata, Pinus nigra, Pinus strobus z Exotických dřevin Liriodendron tulipifera. V bezprostředním okolí budovy zámku se nachází koupací bazén obdélníkového půdorysu a zděný pavilónek z 30. let 20. století (jižní průčelí), bazén s vodotryskem na terase (západní průčelí). Před zahradní průčelí je umístěna imitace studny s mřížovou stříškou, 4 kamenné vázy a kamenná balustráda. Směrem ob Divišovy ulice je půdorys parku vymezen dnes staticky narušenou a částečně rozebranou zdí ze smíšeného zdiva. Do objektu se vstupuje bránou s kovanou mříží. U brány se nachází strážní domek (vrátnice) a ještě malá branka opět opatřená mříží. Směrem k náměstí je plocha parku vymezena drátěným plotem na podezdívce. Rozloha parku je 8,2 ha.