radnice

Monumentální čtyřkřídlý dvoupatrový objekt, postavený uprostřed hlavního náměstí. Křídla uzavírají obdélné nádvoří. Severní křídlo je dvoupatrové, dvoutraktové s vnitřním novodobým traktem chodby a v přízemí představenou plochostropou lodžií. Po levé straně je umístěna šestipatrová věž, zakončena lodžií a vysokou jehlancovou střechou s dvěma nad sebou umístěnými lucernami a čtyřmi vížkami na rozích. V patře pod ochozem jsou umístěny kulaté věžní hodiny. Při věži je umístěn monumentální dvoupatrový výklenek, zaklenutý lomeným obloukem. V něm je osazen orloj. Přízemí křídla je plochostropé, pouze průchozí lomená dvorní arkáda je zaklenuta křížovými žebrovými klenbami. V patře je zachována původní gotická žebrová klenba v místnosti věže a křížová žebrová klenba velkého sálu se zoomorfními patkami a nástěnnými malbami. Druhé patro je plochostropé. Východní křídlo je v jádru gotické s předsazenou renesanční kamennou arkádou a dvěma bočními schodišti. V přízemí navazuje průchozí mázhaus zaklenut gotickými křížovými klenbami na monumentální dvouramenné schodiště. Patro je plochostropé s vyřezávanými dřevěnými trámovými stropy a mobiliářem z přelomu 19. a 20.stol. Mázhaus je klenut gotickými křížovými klenbami do obdélných patek. Na jižní straně objektu je v patře umístěna gotická kaple s arkýřem, zdobeným vrcholně gotickým kružbovím. Kaple je klenuta kamennou křížovou klenbou, v arkýři krouženou klenbou s antropomorfními konzolami. Na stěnách jsou zachovány nástěnné malby z roku 1488. Kaple je přístupná raně gotickým a monumentální renesanční portálem. Vstupní klenutý vestibul je spojena s přízemím kamenným gotickým točitým schodištěm. Druhé patro je plochostropé. Jižní křídlo je dvoutraktové o dvou patrech s novodobým monumentálním trojramenným schodištěm a dochovanou přízemní místností bývalé městské vážnice, zaklenuté křížovou klenbou s antropomorfní konzolou. Patra jsou plochostropá. Západní křídlo je dvoutraktové s vnitřním traktem chodby a v přízemí vstupním mázhausem, zaklenutým křížovou klenbou. Patra jsou plochostropá. Dvorní fasády jsou hladké, okna rámována novogotickým pravoúhlým a obloukovým ostěním, přízemní arkády otevřené. Severní fasáda do náměstí je novogotická s předsazenou loggií, monumentálními sdruženými okny v patře a novogotickým arkýřem u pravého rohu druhého patra. Západní křídlo má v přízemí po levé straně vestavěn vrcholně gotický arkýř kaple. V přízemí je předsazené schodiště do sálu v patře s dochovaným pravým nástupním ramenem. Jižní fasáda je hladká s předsazenou přízemní uzavřenou loggií, prosvětlenou obloukovitě zakončenými okny. Na pravé straně obou pater je umístěn monumentální kamenný vrcholně gotický arkýř kaple sv. Jeronýma. Východní fasáda je zdobena oboustranným předsazeným renesančním schodištěm se vstupem do hlavního jednacího sálu v patře, zdobeným subtilní kamennou renesanční loggií, nesenou čtyřmi iónskými sloupy a kamenným zábradlím, zdobeným erby. Vstup je zvýrazněn monumentálním renesančním portálem. Střechy jsou sedlové, nad vnitřním dvorním traktem jsou střechy pultové.