dům

Objekt č. p. 204 je řadový městský dům. Stojí v centru České Kamenice zhruba uprostřed Janáčkovy ulice (mezi náměstím Míru a náměstím 28. Října). Dům je postavený z cihlového zdiva. Dveřní a okenní výplně jsou dřevěné. Střecha je krytá plechem. V domě byla umístěna v nice mezi 2. a 3. patrem socha Panny Marie. V současné době je deponována v kostele sv. Jakuba staršího na vrchnostenské oratoři. Dům stojí na hloubkové parcele a má celkem 4 nadzemní podlaží a jedno podzemní podlaží. Severní, jižní a část východního průčelí jsou dekorativně pojata v neorenesančním slohu. Severovýchodní nároží vystupuje z obdélného půdorysu objektu (jako dvouosý rizalit ve východním průčelí a jednoosý v severním). Jižní průčelí má uprostřed mělký, dvouosý rizalit. V přízemí jsou po stranách dva pravoúhlé vstupy – vlevo na společnou chodbu, vpravo do prodejny. Nad oběma vstupy je štuková voluta markýrující hlavní klenák. Mezi vstupy je velký, pravoúhlý výkladec. Omítané přízemí je hustě děleno vodorovnými lizénovými páskami. Přízemí je od patra odděleno průběžnou římsou. První a druhé patro mají 4 okenní osy. Okenní otvory jsou pravoúhlé, štukové šambrány jsou zdobeny osmi čtvercovými plochami s motivem diamantu. V prvním patře jsou nad okny trojúhelné frontony, ve druhém patře jsou segmentové. Ve frontonech jsou plastiky ženských a mužských hlav. Patra jsou hustě dělena vodorovnými lizénovými páskami. Pole mezi lizénami jsou režná – cihelná. Nad mělký rizalitem je trojúhelný, dvouosý, stupňovitý štít. Okenní otvory jsou segmentově zaklenuté. Nad okenními otvory je plastika hlavy umístěná v kruhové kartuši. Východní a severní průčelí jsou v architektonickém členění pojaty podobně jako průčelí jižní. Vstup na zahradu je z prostřední osy severního průčelí. Z jednoosého rizalitu severního průčelí vystupuje v prvním a druhém patře arkýř a je zakončen trojúhelným štítem se segmentově zaklenutým okenním otvorem. Ve východním průčelí střechu prolamují dva vikýře.