Střední průmyslová škola

Samostatně stojící podsklepená třípodlažní osově symetrická budova na nepravidelném půdorysu přibližně tvaru písmene „U“ je hlavním západním průčelím obrácena do Chodského náměstí. Obdobně řešená kolmá křídla, vybíhající při Soukenické a Kozinově ulici jsou na konci propojena přízemním křídlem s tělocvičnou. Zastřešení je sestavou mansardových střech (nad středním rizalitem a nárožními rizality v hlavním průčelí a nad rizality na koncích obou křídel) a sedlových střech, s pravidelně rozmístěnými vikýři (volské oko). Na přízemní tělocvičně střecha valbová s volskými oky. Krytina pálená (taška bobrovka). Nad vstupním rizalitem polygonální oplechovaná (měď) věžička s cibulovitou bání. Fasády budovy jsou členěny rizality, soklem z kyklopského zdiva, parapetní římsou oken 3. NP a vysazenou hlavní římsou. V hlavním průčelí ve středním rizalitu je vstup do budovy zvýrazněn arkádou o pěti osách a bosáží v rozsahu přízemí, ve 2. - 3. NP jsou v deseti osách rozměrná obdélníková okna. Nad hlavní římsou je stupňovitý novorenesanční štít se čtyřmi okny (obdélná s půlkruhovými záklenky) a reliéfem s dvojicí andílků, nesoucích český znak; štít je členěn pilastry a na bocích doplněn čučky. Nárožní rizality mají směrem ke středovému rizalitu vsazeny v rozsahu 2. - 3. NP válcové pětiosé arkýře, završené nad hlavní římsou zastřešením cibulového tvaru. V nárožních rizalitech vedle arkýřů jsou v úrovni 3. NP umístěny figurální reliéfy – alegorie architektury a stavitelství (vlevo) a strojírenských oborů (vpravo). Boční křídla do Kozinovy a Soukenické ulice jsou řešena shodně – s nárožními pětiosými rizality a střední dvanáctiosou částí. Fasády člení sokl z kyklopského zdiva, výrazně vysazená parapetní římsa pod okny 3. NP a římsa korunní. Fasády rizalitů mají v ploše 1. a 2. NP mělkou vpadlinu, ve které jsou pravidelně rozmístěna rozměrná obdélná okna, jednotlivé okenní osy zde oddělují hladké lisénové rámy procházející oběma podlažími, pod okny 2. NP čtvercové parapetní výplně. Střední část bočních fasád je v ose zvýrazněna mělkým čtyřosým rizalitem, probíhajícím v úrovni 1. a 2. NP, chráněným přímou jemně profilovanou římsou; v rizalitu v parapetech 2. NP plastické palmety. Okna 1. a 2. NP ve střední části bočních fasád jsou rámována jemně profilovanými šambránami se zvýrazněnými patkami. Dvorní fasády jsou jednoduše pojaté, členěné hladkým soklem, kordonovou římsou pod okny 3. NP a korunní římsou. Ze vstupního křídla vybíhá do dvora mohutný trojosý zaoblený schodišťový rizalit, prosvětlený od východu rozměrnými obdélnými okny s půlkruhovými záklenky, na jehož bocích jsou symetricky umístěna sociální zařízení. V úrovni suterénu mezi vstupní a severní křídlo vložena mladší přístavba šaten, v JZ koutě dvora prosklený výtah. Na východním okraji dvorních fasád obou bočních křídel vystupuje do dvora hranolový třípodlažní rizalit bočního schodiště; v podkroví jižního křídla na dvorní straně prosklená konstrukce bývalého fotografického ateliéru. Na východním konci jižního křídla přiléhá drobné vnější kamenné schodiště s terasou, vedoucí na boční vnitřní schodiště k bývalému bytu v patře. Dvůr budovy (bez památkové ochrany), původně využitý jako zahrada s parkovou úpravou a fontánou (figurální výzdoba od E. Halmana), byl v 60. letech 20. stol. zastavěn novou tělocvičnou (rovněž bez památkové ochrany), fontána byla odstěhována. V současnosti je na severní straně dvora osazena dvojice kamenných fontán, původně umístěných v chodbě 1. NP. Na východní straně školního dvora původně samostatně stojící přízemní budova na obdélném půdorysu s valbovou střechou (původně přednáškový sál, později upravený na malou tělocvičnu), dnes stavebně propojená se severním křídlem školy – východní průčelí člení čtveřice obdélných oken s půlkruhovými záklenky, na západní průčelí přímo napojuje novostavba tělocvičny z roku 1963.