kostel sv. Jana Křtitele

Zděná, orientovaná kostelní budova v jihozápadním cípu městského jádra na malém náměstí, v terénu svažujícím se k jihu. Stavba je jednolodní s transeptem. Nižší valbová střecha nad presbytářem plynule navazuje na vyšší střechu lodi. Transept je zakryt valbovou střechou se sanktusníky. Do koutu při evangelijní straně presbyteria je vložena gotická věž cibulovou bání a lucernou krytou přilbovou střechou, při epištolní straně klasicistní přístavba sakristie a dalších provozních místností s přetaženou pultovou střechou. Do severozápadního kouta je vložená předsíň s pultovou střechou. Symetricky je při jižním průčelí lodi přistavěna zpovědní místnost na kterou navazuje krytá arkáda se dvěma stlačenými oblouky. K západnímu štítu je přistavěná úzká předsíň, přístupná po krytém schodišti, se dvěma samostatnými protilehlými rameny. Oktogonální presbytář má na viditelných lomech a vprostřed jižního průčelí opěrné pilíře kryté pultovými stříškami. Stavba má v nejdelší místě asi 49 m a v nejširším místě 32,7 m. Jednotlivá průčelí jsou poměrně složitým seskupením hmot. Jižní průčelí je členěno devíti okenními osami, severní pěti. V nejvyšší úrovni jsou tři okna prosvětlující loď a do transeptu po dvou z čela a po jednom z boku. Transept je rozčleněný jednoduchým lizénovým rámem. Okna jsou vitrážová a malovaná. Okna lodi jsou zevnitř osazená do mírně zešikmené špalety, v lodi opatřené půlkruhovým záklenkem, v transeptu jen zaoblenými hranami. Výzdoba okna v první ose je nezjištěná, ve druhé ose je na secesně pojatém malovaném pozadí s rostlinným dekorem cherubín, s hlavou otočenou ke kruchtě a nápisem na rozvinuté pásce: „COR PURISSIMUM“, ve třetí je Sv. Terezie z Lisieux s dedikačním nápisem a vročením 1913, v okně západního průčelí jižní části transeptu je Sv. Valentin, ve čtvrté a páté ose je Sv. Karel a Sv. František, v deváté Sv. Anna. V okně na epištolní straně presbytáře je zobrazena světice s otepí v pravé ruce a andělem stojícím u jejích nohou a na evangelijní straně je Sv. Josef. V okně první osy severního průčelí, náležícího transeptu, je zobrazena Sv. Barbora, ve druhé ose Sv. Rosalie.V západním průčelí transeptu je osazené okno se Sv. Lucií. Ve třetí a čtvrté ose v lodi je Alžběta Durynská s dedikačním nápisem a vročením 1911 a protějšek cheruba v jižním okně. Okna do lodi i transeptu mají z venku půlkruhový záklenek. Jsou rámované úzkou profilovanou šambránou, osazenou na nízký parapet, s patkou, hlavicí a klenákem naznačeným drobnou obdélnou ploškou. V první ose jižního průčelí je pod oknem do lodi čtvercové okénko, se segmentovým záklenkem, opatřeným jednoduchou šambránou. V úrovni terénu jsou pod první a druhou osou dvě kryté arkáda, kryjící nástěnné malbu z 19. století:Poslední večeře a Kristus na hoře Olivetské. Pod třetí osou je přístavek s jedním oknem osazeným v jednoduché profilované šambráně do líce a dveřmi v západním průčelí. V šesté ose je vstup do schodišťového přístavku k zákristii, který je prosvětlený okny v sedmé a osmé ose. Přístavek je rytmizovaný lizénovým rámem. Otvory jsou opatřené jednoduchými pilastry, osazenými v případě oken na jednoduchý parapet s poprsní, nesoucími trojúhelníkově zalomenou nadokenní římsu. Okna v patře v sedmé a osmé ose prosvětlují oratoř. Jsou osazena do šambrány mírně ustupující za plochu fasády. Rozměrná hala před zákristií, vlastním chrámovým prostorem a schodištěm na oratoř, je prosvětlená nepřímo přes schodišťový přístavek. V deváté ose je okno do zákristie, nad nímž je trojúhelníkově lomená římsa. Stejně jsou osazená dvě okna z východní strany. Přízemí zákristie je rytmizováno lizénovými rámy. Korunní římsa, vytažená z východní fasády na jižní, náhle končí nad střechou schodišťového přístavku. Zdivo věže je nad první kordonovou římsou uskočené. Při severovýchodním nároží je k ní dotažená nárožní rustika, na ní jsou posazené nárožní pilastry, jejichž nízké hlavice splývají s druhou kordonovou římsou v úrovni hodinového patra. Ciferníky hodin jsou vytažené nad korunní římsu, která je obtáčí. Interiér věže pod první kordonovou římsou prosvětlují v jedné ose nad sebou dvě úzká okénka, nad první kordonovou římsou je pak zvonice prolomená vysokými půlkruhově sklenutými okny se dřevěnými žaluziemi. Severní fasáda transeptu a lodi je jinak podobná jižnímu průčelí. Vpravo od okénka pod kruchtu je patrně druhotně naslepo osazené lomené gotické ostění z šesti částí. Předsíň před západním průčelím je leněná třemi okenními osami. V první a třetí je osazené okno, ve druhé vstup, přístupný po představěném krytém schodišti. Na začátku a na konci zděného schodišťového zábradlí jsou osazené kamenné toskánské sloupy, které spolu se dřevěným sloupem vlevo, respektive dvěma dřevěnými vpravo, vynáší protilehlé pultové střechy. Sloupy mají své protějšky v podobě pilastrů na stěně. Nad podestou je ve zvýšené poloze nízká helmice.