oranžérie

Oranžérie je volně stojící objekt nad obdélným půdorysem, podélnou osou orientovaný ve směru V-Z, vyzděný ze smíšeného zdiva. Čelní jižní šikmá stěna na kamenné podezdívce má dřevěnou prosklenou konstrukci. Fasády jsou hladce omítané, nečleněné. Střecha sedlová, nesená dřevěnými sloupky na kamenných patkách, krytá břidlicovými šablonami na dřevěném bednění. V ose západního průčelí obdélný vstup s prostým kamenným ostěním a dvoukřídlými dveřmi, průčelí ukončeno cihelným omítaným štítem. Na východní štítové průčelí navazuje později vystavěný dům zahradníka. Jižní strana obou štítových průčelí je zešikmena a kryta kamennými obdélnými deskami. Na jaře 2019 probíhal rozsáhlý archeologický průzkum, který potvrdil několik fází využívání skleníku a zejména systémy vytápění (původní, patrně ještě barokní topný systém nadpovrchovými cihelnými kanály včetně původní barokní úrovně podlahy z břidlicových placáků a několik topenišť, včetně velkého vnějšího topeniště za severní stěnou). Starší popis (rok 2008, stav před obnovou): Skleník-oranžérie je volně stojící objekt nad obdélným půdorysem, podélnou osou orientovaný ve směru V-Z, vyzděný ze smíšeného zdiva a se zbytky omítky. Střecha není, původně byla nesena dřevěnými sloupy na kamenných soklech, sedlová, zčásti skleněná, zčásti šindelová. Čelní, jižní, šikmá stěna byla skleněná. Na oranžérii navazuje ohrazení vyzděné z kamene, omítané, zahrada neudržovaná se zbytky pařenišť. Spolu s hmotou oranžérie a linií ohrazení tvoří kompoziční protipól chlévů se sýpkou jako uzavření zahradního prostoru. Fasády se zbytky hladké omítky, nečleněné. V ose západního průčelí obdélný vstup s prostým kamenným ostěním, bez dveří. Průčelí ukončeno cihelným původně volutovým štítem, dnes s nepatrným zbytkem omítky a s nepravidelnou korunou. Jižní strana průčelí zešikmena a kryta kamennými obdélnými deskami. Interiér jednotraktový, s malovanou severní stěnou (zachovány pouze fragmenty) pročleněnou půlkruhovými nikami ukončenými konchami, zčásti zazděnými. Nad malou východní částí objektu je dosud sedlová střecha, provizorně krytá přilaťovanou lepenkou. V této části k jihu prodloužený pult střechy o menším sklonu a šikmá stěna tvořená dřevěnými prosklenými rámy. V ose východní zdi obdélný vstup v hluboké nice ukončené nízkým segmentem oblouku, dveře fošnové svlakové jednokřídlé v dřevěném rámu. Vstup ústí do krátkého křídla domu zahradníka čp. 166. Východní štít zděný navýšený nad úroveň střechy.