křížový kámen - hraniční kříž

Jde o žulovou desku se složitým reliéfem. Rozměry 110x60x15 cm. Pravděpodobně sloužil jako hraniční křížový kámen na hranici dvou panství - Planá a Chodová Planá. Ke kameni se ještě vztahuje pověst o zavražděném Židovi, kterou potvrzuje zápis v kronice obce Kříženec z r. 1660. Jižně od obce při silnici do Plané, u dvou dubů mezi silnicí a cyklostezkou osazena obdélná kamenná deska vysoká asi 1 m, na čelní straně k silnici je plocha rozdělena křížem s trojhrannými výstupky na čtyři pole. Levé horní pole obsahuje dvě zkřížené šipky obrácené hroty dolů. Pravé horní pole je prázdné, poškozené hlubokou rýhou. Dvě spodní pole obsahují erby s jednoduchými gotickými štíty. Horní strana kříže nese stopy nápisu. Na zadní straně desky je v kruhu vepsaný rovnoramenný kříž s trojúhelnými výstupky. Kámen byl v r. 2000 odcizen, v roce 2020 náhodně objeven v Horní Lipině na Chebsku, v roce 2022 navrácen zpět na původní místo.