židovská čtvrť

Bývalá židovská čtvrť v Hluboké nad Vltavou je pohledově velmi exponovaný urbanisticky ucelený prvek místní zástavby. Umístění ve zjevně méně hodnotné lokalitě mimo centrum v dolní části obce u rybníka paradoxně způsobuje zvýšené vnímání této zástavby jako podnože pohledů na zámek Hluboká. Židovská čtvrť se přimyká k západní straně Tyršovy ulice, kde je situovaná řada domů od severu čp. 7, 8, 9 a navazující dům bez čp./če. s nedávno ukončeným provozem masny. V ustoupené poloze pak stojí Nová synagoga s navazujícím domem čp. 15 a sousedním čp. 16. Jihozápadní roh masny a východní roh Nové synagogy tvoří zúžené vstupní hrdlo uličky vedoucí severním směrem za první řadu domů a po její západní straně se nacházejí domy od severu čp. 13, 14 a 438. Ulička sevřená domy má nepravidelný půdorys, její východní strana je značně členitá díky hmotám domů čp. 8 a 9. Ačkoli se při vstupu nepřekonává žádná vstupní překážka jako např. brána, celkový dojem prostoru uličky je poloveřejný až polosoukromý, což bývá pro stísněné poměry židovských čtvrtí typické.