konvent s nemocničním křídlem

Objekt založen na pilotovém roštu, asi 5100 dubových pilot zavodňovaných zachovaným systémem vodovodů, kanálů, bazénů sběrných štol-tzv. Modrá a Královská štola. Vlhkost zdí korigoval odvzdušňovací systém. Čtyřkřídlá dvoupatrová budova kolem čtvercového dvora, o 13x11 osách, se 4 nárožními pavilony a středními rizality při třech stranách. V ose západního křídla výrazný rizalit kapitulní síně. K jihozápadnímu pavilonu přiléhá k jihu orientované dvoupatrové křídlo býv. klášterní nemocnice na obdélném půdorysu. Střechy sedlové, nárožní pavilony mají odsazenou jehlancovou střechu, zastřešení středních rizalitů valbové a u východního křídla mansardové, prejzy či bobrovky. Střecha nemocničního křídla valbová pokrytá prejzy. V hřebenech střech hranolové omítané komíny. Vnější fasády konventu členěny pískovcovým soklem, vysokým podloženým pilastrovým řádem s jednoduchou hlavicí, který se zdvojuje v patrii nárožních pavilonů, přízemí odděleno kordonovou profilovanou římsou. Pilastry nesou profilovanou korunní římsu. Střední rizality pětiosé, mírně převýšené, s iónskými pilastry, nesoucími zalamující se kladí, jehož římsa vybíhá v trojúhelný štít. Východní vstupní rizalit, má v malovaném tympanonu kovový symbol Boží Prozřetelnosti. Ve vlysu hlavní římsy kovová deska s pamětním nápisem. V ose rizalitu kamenný vstupní portál, tvarem souhlasný s okny. V 1.patře střední okno zdůrazněno masivní kamennou boltcovou kartuší se znakem opata Eugena Tyttla. Okna konventu převážně obdélná a s kamenným ostěním. U nárožních pavilonů v přízemí ukončená segmentem oblouku, v 1. patře polokruhem s malou segmentovou římsou. Bohatší je supraporta oken středních rizalitů v 1.patře, ukončená stříškovou nebo segmentovou římsou. V ose západního rizalitu vystupuje těleso oválné kapitulní síně, kryté plechem krytou kupolí s polygonální zděnou lucernou ve vrcholu. Vnější polygonální dynamický plášť má zaoblená nároží a je opatřen vysokým dvoudílným, průběžnými římsami děleným, soklem. Na soklu dvojice toskánských pilastrů, nesoucí průběžný vlys a profilovanou korunní římsu. Boční okna v úrovni 1.patra mají půlkruhové záklenky s klenáky a bohatší rámování s půlkruhovými římsami. Okna 2.patra jsou pravoúhlá v rámech s uchy. Těleso polygonální lucerny člení nárožní pilastry a průběžná hlavní římsa. Půlkruhová okna doplňují segmentové římsy. Ve vrcholu lucerny nad makovicí kovový znak kláštera. Nemocniční křídlo dvoupatrové o 9 okenních osách, členěné soklem, vysokým pilastrovým řádem, v přízemí kordonovou římsou a profilovanou korunní římsou. Okna obdélná v kamenných ostěních. V ose východního průčelí vstup. Nádvorní fasáda střízlivější, jednopatrová, o 11x11 okenních osách, s otupenými kouty. Terén dvora navýšen oproti vnějšímu o 4,5 m. Ve středu severního a jižního křídla mělké rizality o pěti osách a ve středu západního a východního křídla výrazné schodišťové rizality o 1x3 okenních osách. Jednotně řešené fasády mají sokl, okna v 1.patře ukončená oblouky s kamennými rámy s klenáky, ve 2.patře okna ukončená stlačenými oblouky s kamennými profilovanými rámy. Rizality člení pilastry nesoucí kladí. Křídla hladká, členěná jen kordonovou římsou obíhající po celém obvodu.