pomník cara Petra Velikého

Hrubě otesaný kamenný hranol u paty mírně rozšířený; na němž je válcově probraném podstavci v nadživotní velikosti podaná busta Petra Velikého. Hlava s bohatě zkadeřeným vlasem, je nepokrytá, přes ramena je přehozena zřasená drapérie pláště. Na levé straně je zasazena deska z roku 1900 s francozskou oslavnou elegií z roku 1835 od polského spisovatele barona Alfreda de Chabot. Na pravé straně je deska s oslavnou elegií v azbuce z roku 1853 od ruského spisovatele Petra Andrejeviče Vjazemskije, roku 1866 byla deska doplněna českým překladem. Uprostřed je deska z roku 1835 s textem: „Věnováno nejvyšším členům vznešeného ruského carského domu, kteří poctili Karlovy Vary svou návštěvou“. Všechny pamětní desky jsou z černého mramoru a všechny texty jsou zlacené.