kostel Navštívení Panny Marie

Jednolodní orientovaná stavba kostela na půdorysu kříže je situována na kopci nad obcí v blízkosti areálu zámku v pohledově významné pozici. Příčná ramena jsou tvořena bočními kaplemi na obdélném půdoryse se zkosenými rohy, kněžiště má závěr téhož půdorysu, po stranách je obklopeno patrovými přístavbami sakristie a depozitáře s oratořemi v patře. Západní hlavní průčelí zahrnující oválnou přízemní předsíň je v půdoryse silně konvexně vypjaté, po stranách flankované dvěma dvoupatrovými věžemi na čtvercovém, konkávně vykrajovaném půdoryse. Hlavním členícím motivem fasád jsou vysoký kamenný sokl, kordonová, složitě profilovaná římsa oddělující přízemí a první patro, obdobně profilovaná podstřešní římsa, která probíhá i na věžích a na hlavní fasádě, a dále vpadlé výplně, rámované na západním průčelí a na věžích nárožními římsovými pilastry. Západní průčelí má na středu prolomen dekorativní kamenný portál završený rozeklaným segmentovým štítem s kartušovým erbem, na překladu je římskými číslicemi vyryt letopočet MDCCXXII. Na portál navazuje segmentově sklenuté okno rámované profilovanou kamennou lištovou šambránou, konvexně vystupující přístavba předsíně je završena trojúhelným štítem. Dynamika západního průčelí je dále stupňována navazujícím konkávně projmutým volutovým štítem lodi s oválným oknem na středu. Okna prolomená v přízemí a patře věží jsou obdélná, na západní straně otevřená, na ostatních slepá rámovaná profilovanou šambránou, v přízemí s klenáky na překladech, v patře zdobena nadokenními římsami. Ve zvonicovém patře jsou otevřena do čtyř stran, završena půlkruhovými záklenky s klenáky ve vrcholu, rámována plastickou šambránou i nadokenní římsou. Podstřešní římsa věží je obloukově vypjatá nad kruhovými vpadlinami někdejších hodinových ciferníků. Pilastry členící západní fasádu mají v přízemí římsové hlavice, které nesou dórský vlys pod kordonovou římsou, v prvním patře mají pilastry hlavice ionské, nesoucí římsový vlys a zvonicová patra jsou zdobena pilastry s korintskými hlavicemi. Ostatní fasády kostela jsou v obou etážích prolomeny okny se segmentovými záklenky, lemovanými šambránami s ušima a klenáky ve vrcholu, v podstřeší je prolomena řada drobných oválných okenních otvorů. Na vnější straně presbytáře je probrána nika završená konchou. V ní je osazena socha sv. Antonína Paduánského s Ježíškem. Střechy jsou na kostele sedlové, nad kaplemi a závěrem zvalbené, nad sakristií a depozitářem valbové. Věže jsou kryty cibulovou střechou s lucernou, ve vrcholu je osazena drobná makovice s křížkem. Prostory na podélné ose chrámu jsou zaklenuty kupolemi na pendantivech, navazující kaple a závěr presbytáře jsou sklenuty konchami. Klenby jsou vzájemně odděleny pasy, vyrůstajícími z mohutně vypjaté římsy. Ta je nesena hladkým vlysem spočívajícím na svazkových pilastrech s iónskými hlavicemi. Kupole a pendantivy jsou zdobeny freskami. Z presbytáře vedou do sakristie a depozitáře portálky dekorované šambránami a trojúhelnými frontony. Nad sakristií a depozitářem jsou valené klenby s výsečemi, nad oratořemi rovné stropy. Na západní straně lodi konvexně vystupuje kruchta s balustrovým parapetem, podklenutá je plackou.