pomník padlým

Pomník se nachází ve středu obce na pozemku původně vymezeném kovovým oplocením. Hranolový sokl osazený na stupňovité základně nese jednoduchý obelisk z leštěné žuly, který původně završovala koule. Na čelní straně obelisku se nacházela dedikace: „Zum / ehrenden Andenken unserer / im Weltkriege 1914–1918 / gefallenen Helden“ a jména 14 padlých vojáků z Dlažkovic. Na soklu byla pod reliéfem tlapatého kříže s vavřínovými snítkami uvedena jména pěti obětí z Obřic a nápis: „Gewidmet / von den Gemeinden Dlaschkowitz / Woborschitz, Netluk, Podseditz und Diakowa / im Jahre 1922.“ Jména padlých z okolních obcí byla umístěna na bocích pomníku. Tyto nápisy a reliéfy byly v roce 1947 zbroušeny a nahrazeny novou nápisovou deskou upomínající na oběti první i druhé světové války.