zřícenina Nový hrad

Velmi dobře zachovaná zřícenina hradu, nacházející se na konci masivní ostrožny v meandru řeky Svitavy. Předhradí o rozměru zhruba 40 m bylo bráněno masivními šíjovými příkopy a nebyly na něm nalezeny doklady kamenné zástavby. Objekt hradu má lichoběžníkovitý půdorys, uprostřed jeho plochy pravděpodobně byla obytná věž, jejíž pozůstatky utrpěly při pozdějších romantických přestavbách. V severozápadní části stál obytný palác. Kromě mohutné hradby patří mezi obranné prvky hradu také předsunuté opevnění, vystavěné na místě bývalé obléhací bašty. Archeologickým průzkumem byl odhalen obranný systém v podobě dalších pěti podobných bašt. Osmiboká věž u čelní hradby pak pochází z období romantické přestavby v 19. století.