kostel sv. Víta

Orientovaný jednolodní obdélný kostel s odsazeným pravoúhlým presbyteriem a hranolovou věží při severovýchodním nároží má západní průčelí ukončené volutovým štítem. Exteriér má barokní architektonické členění, okna jsou vitrážová. Věž opatřená barokní zvonovitou střechou je zpevněna hranolovými opěrnými pilíři. Střecha lodi je sedlová, na východě přecházející ve valbovou. Konstrukce je kryta měděnou plechovou krytinou. Západní jednoosé štítové průčelí je členěno čtyřmi pilastry a završené tabulovým štítem s postranními volutovými křídly a trojúhelným tympanonem ve vrcholu. Nad pravoúhlým vstupem v kamenném ostění přístupném po 4 kamenných schodišťových stupních se nachází lunetové okno. Štít je prolomen oknem oválným. Loď je na severním a jižním průčelí prolomena po dvou půlkruhově zaklenutých okenních otvorech. Jižní průčelí navíc i pravoúhlým vstupem v kamenném ostění a pozdně románským ústupkovým portálem s ornamentálně zdobeným tympanonem. Ten je lemován mělce vyznačeným obloučkovým vlysem a spodní hrana řadou drobných hvězdic. V centru je v nízkém reliéfu proveden kříž doplněný dvěma slunci. V jižním průčelí odsazeného presbytáře je jedno půlkruhově zaklenuté okno. Zvonové patro věže je prolomené do všech stran zaklenutými okny s odsazeným obloukem. Přízemí věže je na východě prolomené obnoveným pravoúhlým vstupem v kamenném ostění, nad kterým se nachází okno s lomeným obloukem. Ostatní okénka věže jsou úzká, obdélná. Obdélná loď je plochostropá, s kruchtou podklenutou valenou klenbou s lunetami. Triumfální oblouk je půlkruhově zaklenutý. Presbyterium je zaklenuté barokní křížovou klenbou. Sakristie umístěná v přízemí věže je sklenuta křížovou žebrovou klenbou s dutým svorníkem ve vrcholu. V severní stěně presbyteria je umístěno gotické sanktuárium s kovanou mříží a gotický portálek vstupu do sakristie. Dlažba sakristie je gotického původu. U jižního vstupního portálu je na stěně umístěna kamenná románská kropenka. Na stěnách kostela byly při průzkumech odhaleny rozsáhlé zbytky raně gotických fresek. Při triumfálním oblouku malba sv. Markéty stojící na draku a klečící donátor, v presbytáři pak 3 pásy výzdoby, přičemž v horní části jsou patrné již jen zbytky drapérií a nohou. V prostředním pásu jsou vyobrazeni apoštolové. V dolním jsou rustikálně zobrazené stojící postavy přemyslovského genealogického cyklu. Tyto značně poškozené fresky mají zobrazovat rozsáhlý a ojedinělý ikonografický cyklus 17 příslušníků panující dynastie i s jejich manželkami.