kostel sv. Jakuba Většího

Orientovaný raně gotický kostel s dlouhým polygonálně ukončeným presbytářem, sálovým trojlodím a se dvěma nestejnoměrnými mohutnými hranolovými věžemi v západním průčelí s ústupkovým vstupním portálem je situovaný na okraji ostrožiny v jihovýchodní části historického jádra. K jižní zdi presbytáře přiléhá sakristie s depozitářem v patře, ze severní zdi lodi kostela vybíhá barokní kaple Bolestné Panny, po jejichž bocích stojí čtyřboká pozdně gotická kaple a čtyřboká předsíň. Nad západním vstupním průčelím se tyčí dvě mohutné hranolové věže, severní strážná či též vyhlídková a jižní zvonová, s ochozem mezi nimi. Obvodové zdi vyzděné z lomového kamene bez omítky jsou podepřeny pilíři různé výšky a šířky. Barokní polygonální kaple při severním průčelí je omítnuta v barevné kompozici krémově bílá-světle žlutá. Lomená gotická okna kostela s barevnými vitrážemi jsou vysoká, štíhlá, zakončená kružbami. Kaple má okna lunetového tvaru. Věže, schodištové vížky a sakristie nesou i okna štěrbinová. Do obvodové zdi kostela je zvenčí vsazeno 13 náhrobních kamenů pocházejících ze zrušeného hřbitova. Sakristie i depozitář v patře jsou zaklenuty dvěma poli křížové žebrové klenby. Presbytář je zaklenut dvěma poli křížové žebrové klenby a paprsčitým závěrem. Stěny presbytáře zdobí malby s výjevy ze života světců. Presbytář spojuje s hlavní lodí lomený triumfální oblouk. Sálové trojlodí kostela je zaklenuto žebrovými klenbami na polygonálních pilířích, v hlavní lodi s římsou, v bočních lodích s jehlancovými konzolami. Žebra s vyžlabeným klínem se sbíhají v kruhových svornících. Barokní kaple Bolestné Panny Marie s bohatou štukaturou je od chrámu oddělena honosně zdobeným barokním portálem uzavřeným umně tepanou mříží. Dominantou hlavního oltáře je 7 metrů vysoký obraz s námětem stětí sv. Jakuba.