výklenková kaple XXX

Výklenková kaple je situována při silnici v obci Podolanka, na Z straně obce. Kaple obdélného půdorysu je vystavěna ze smíšeného zdiva a opatřena omítkou se světle okrovým nátěrem. V hlavním průčelí kaple vynikají neomítnuté pískovcové prvky (sokly pilastrů, římsy). Nika je zvršena půlkruhovým obloukem. V nice je vyzděný zkosený bankál, krytý čtvercovými kamennými deskami. Po stranách jsou nárožní pilastry s toskánskými hlavicemi. Nad hlavicí předstupuje pokračující vertikální pás, přerušený prstencem, který nese římsu zalomenou do tvaru trojúhelného štítu. V poli nad půlkruhově završenou nikou je prohloubený kruhový terč. Sedlovou střechu kryjí pískovcové desky. Ve vrcholu kamenný kříž chybí (pouze sokl).