gloriet

Jednopatrový nepodsklepený altán o čtvercové základně s široce zkosenými a mírně konvexně prohnutými nárožími, situovaný zhruba uprostřed štěpnice, je vyzděn ze štípaných opukových kvádříků různé velikosti, nepůvodní hrubozrnné šedé omítky se zachovaly jen na části zdiva. Stavba je kryta nízkou osmibokou stanovou střechou s dvojitě kladenými novými bobrovkami. K vých. průčelí se pojí volné otevřené venkovní schodiště, patrně novodobě přezděné z cihel, dnes však polozřícené. Schodištní stupně jsou kamenné. Gloriet obsahuje v obou podlažích jednu plochostropou místnost, trámový strop s prkenným záklopem v přízemí je zcela nový. Stěny jsou odhmotněny širokými půloválnými výklenky. Exteriér altánu je členěn velmi jednoduše, z architektonických článků se uplatňují pouze lizény při nárožích a hlavní římsa, jejíž profilace v důsledku opadání omítek téměř zcela zanikla. Na již. a vých. straně jsou nově upravené pravoúhlé vchody v kovových veřejích, do patra vede obdobně upravený vchod z porušeného schodiště. Na již. a sev. fasádě v patře jsou prolomena velká novodobě přezděná čtvercová okna bez orámování, v přízemí na záp. straně je šířkově obdélné okno na místě původního vchodu.