boží muka se slunečními hodinami

Boží muka jsou z pískovce, tvoří je hranolový podstavec nesoucí toskánský sloup završený čtyřbokou kapličkou ukončenou křížem s vyrytým letopočtem 1675. Boky kapličky zdobí reliéfní výjevy. V rámu kolem jsou vyryta čísla poloorlojních hodin a latinské nápisy, vztahující se k výjevu. Na jihovýchodní straně je postava Ukřižovaného Krista s nohami na supedaneu, nad hlavou s destičku s nápisem INRI. Kristovo tělo je mírně prohnuté, hlavu má povislou, okolo beder má uvázanou roušku, jejíž cípy divoce vlají do prostoru. Okolo niky jsou číslice hodin a nápis: LANCEA na druhé straně TRANTIXE (správně tranere) M(iserere) .N(obis) – Kopím probodený smiluj se nad námi. Na severovýchodní straně je v mělké nice Kristus Trpitel. Stojí na nízkém podstavci, okolo beder má uvázanou roušku, přes ramena přehozený plášť, na hlavě má trnovou korunu a zkřížené ruce drží před sebou. Okolo obíhá nápis: ARUNDINE PERCUSSE MISERERE NOBIS (Otřtinovaný stlučený slituj se nad námi). V severovýchodním výklenku je stojící mužská postava zahalená v nařaseném plášti (Sv. Josef). Okolo obíhá nápis: VIR ANGELICE ORA PRO NOBIS –Muži andělský, pros za nás. V posledním výklenku je postava Bolestné P. Marie a nápisem MATER DOLOROSA ORA PRO NO(bis) Matko bolestná, pros za nás). Texty vyryté ve spodním hranolu a dnes již téměř nečitelné byli modlitby, vztahující se k výše zobrazené postavě. Přímo do základové desky byl vyryt nápis : ANNO QVO MOLDAVA HVC VSQVE EGRESSVS EST DILVVIA. Tato drobná stavbička sem byla přenesena od bývalé zbraslavské silnice, kde stávala před čp. 193.