zahrada západních teras

Zahrada na západní straně zámku je tvořena pěti souměrnými terasami s rozsáhlým centrálním schodištěm. Nejspodnější část tvoří rozsáhlejší parter s bazénem a výsadbou několika stromů (např. Fraxinus excelsior ´Pendula´, Fagus sylvatica ´Atropunicea´, Tilia tomentosa, Pinus strobus). U zdi najdeme i památku velmi svéráznou – totiž prvorepublikový vojenský bunkr. Na katastrální mapě z roku 1843 vidíme velmi zřetelně v této spodní části ještě čtyři broderie lemované nízkými keříky, uprostřed je menší vodní plocha – zřejmě bazén, který se na tomto místě dochoval dodnes. Původně ho zdobila socha Neptunova, kolem spodního parteru byly vysázeny pravděpodobně dřeviny – hned pod terasami se snad mohlo jednat dokonce o bosket. Nejvyšší terasa v bezprostředním okolí zámku byla se zámkem spojena salou terrenou, zdá se, že výsadba tu byla pestřejší, mohly tu být letničkové i trvalkové záhony – tato snaha je zde maličko pozorovatelná i v současnosti, najdeme tu i střižené keře zimostrázu (Buxus sempervirens) a některé okrasné jehličnany.